Nesne Yönelimli Programlama (Oop)


Object Oriented Programming yani nesne yönelimli programlama teknolojisi. Bu teknolojinin ortaya çıkmasının nedeni yazılım lisesi dünyasının yaşadığı bir sorundan kaynaklanmaktadır. OOP ile gerçek hayatta görülen her şey soyutlaştırılarak sanal aleme taşınmaktadır. OOP ile birlikte sınıflandırma sistemi de ortaya çıkmıştır.


Nesne Yönelimli Programlama (OOP) Nedir, Ne İşe Yarar?

OOP programı "Object Oriented Programming" olarak adlandırılan ve Türkçe açıklaması "Nesne Yönelimli Programlama" olarak bilinmektedir. Her işlevin nesnel olarak soyutlandığı bir bilgisayar programlama şeklidir. Örnek vererek açıklamak gerekirse, gerçek hayatımızda gördüğümüz birçok nesnenin bilgisayar ile sanal ortama aktarılma şeklidir. Yani nesnelerin rengi, durumu, ismi, üretim yılı, üreticisi gibi birçok özelliğin bilgisayar ortamında gösterilmesi bu duruma örnek olarak gösterilebilir.


OOP Neden Kullanılır?

OOP 1960’lı yıllarda yazılım dünyasının yaşadığı boyutlandırma sorunu sonrasında ortaya çıkmıştır. OOP ile nesne oluşturma bir sınıf içerisinde oluşturulur ve böylelikle tüm projelerde kullanılabilmektedir. Bu sayede sınıflar 1 kez oluşturulur ve uzun kodların tekrardan yazılmasına gerek olmaz. Uzun kodlar tekrardan yazılmadığı içinde yazılımların oluşturulması daha da kısalır. OOP ile oluşturulan nesneler birinden bağımsız olduğu için daha güvenli olmaktadır. Sınıf oluşturma sistemi sayesinde de tüm yazılımda değişiklik yapmak yerine sadece sınıfta değişiklik yapmak yeterli olmaktadır.